Veliteľa 1. mb v Prešove menovali za brigádneho generála

21.09.2003 Celý región

Veliteľ 1. mechanizovanej brigády (1. mb) v Prešove Miroslav Kováč nosí po menovaní prezidentom SR hodnosť brigádneho generála. Stalo sa tak vo štvrtok 28. a...
Veliteľ 1. mechanizovanej brigády (1. mb) v Prešove Miroslav Kováč nosí po menovaní prezidentom SR hodnosť brigádneho generála. Stalo sa tak vo štvrtok 28. augusta. Kováč priznal, že sa mu tým splnil jeho sen zo začiatku kariéry profesionálneho vojaka.

\"Veril som, že keď budem poctivo pracovať, tak niekedy sa generálom stanem, \" povedal Kováč, ktorý je aj veliteľom posádky v meste Prešov. Dodal však, že o tom sníva každý profesionál vo vojenskej uniforme. Menovanie vníma z dvoch hľadísk - ako osobný úspech i ako pozitívne hodnotenie jeho práce veliteľa. \"Zrejme by ma tak neocenili, ak by bol v brigáde bordel, \" poznamenal s úsmevom.

Čerstvý generál konštatoval, že jeho krédom je vernosť trom princípom - pravda, čestnosť a poctivosť. Je presvedčený, že bez ich dodržiavania nemožno fungovať v žiadnej verejnej funkcii. \"Na nepoctivosť sa každému raz príde, ak nie dnes, tak o týždeň, \" dodal. Nemyslí si, že v hodnosti generála sa zmení. Svoj spôsob práce a myslenia neopustí.

Po roku 1989 v histórii 1. mb a jej predchodcu, armádneho zboru, je Kováč tretím jej veliteľom s generálskou hodnosťou. Pred ním počas výkonu funkcie v Prešove povýšili Jána Čmilanského a Františka Butka.
Kováč sa oficiálne stretne so spolupracovníkmi, predstaviteľmi verejného života v Prešove na svojej prvej generálskej čaši vína v stredu 17. septembra.
Do funkcie veliteľa 1. mb generála Rudolfa Viesta nastúpil 14. novembra 2002. Má vyše 46 rokov a v roku 1977 absolvoval Vysokú školu pozemného vojska v Brne. V 90. rokoch bol na viacerých zahraničných kurzoch. Za veliteľa 1. mb prišiel z Veliteľstva pozemných síl Ozbrojených síl SR v Trenčíne, kde zastával funkciu náčelníka správy operačnej prípravy.
(jj)
 

Vyberte región